dimecres, 27 de juny del 2007

Els joves catalans aposten per les pràctiques polítiques no electorals


No van a votar, però, signen a favor de causes polítiques, participen en manifestacions i assisteixen a concerts, xerrades de contingut social o política. Se senten allunyats de la política institucional dominada pels partits, però, es preocupen per l'accés a l'habitatge, l'atur i la precarietat laboral i els reptes que planteja la immigració. Són les principals conclusions de l'estudi realitzat per l'Institut de Govern i Polítiques Públiques encarregat per la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

Participació alternativa i motius d'abstenció electoral

L'estudi indica que el 32% els joves participa en associacions i grups informals de joves i que la gent jove s'associa més que els adults. L'estudi també apunta algunes de les causes de l'abstenció electoral per part dels joves de l'any 2004. Un 30% de la població jove que no va votar al·lega que no va acudir a les urnes perquè no se senten representats per cap partit polític. A més, un 18'2% es van abstenir per motius ideològics. Tot i això, segons l'estudi, la participació electoral jove l'any 2004 va ser del 85'9%, un percentatge molt superior a la participació registrada.

De l'informe es poden destacar algunes conclusions una correlació entre l'estatus familiar i el nivell d'estudis i la participació i afecció per les qüestions polítiques i socials, és a dir, participen més aquells amb un estatus i un nivell d'estudis més alt.

La ideologia dels joves catalans

L'estudi fa una radiografia dels joves catalans: la majoria són d'esquerres (47'2%) i se senten tan catalans com espanyols (30'4%). Hi ha un 13'6% que són de centre esquerre i un 12'6% de centre, la resta d'opcions no arriben al 5%. Pel què fa a l'eix nacionalista, el grup majoritari són els que se senten tan catalans com espanyols amb un 30'4% seguit dels que se senten més catalans que espanyols (25'9%), els que es consideren només catalans (14'8%) i els que se senten només espanyols (3%). El percentatge restant s'identifica amb un altre país diferent a Catalunya.