dissabte, 18 d’octubre del 2008

El conte de "Joe, el lampista"

Recordo que de petita, amb 4 o 5 anys, tenia uns quants contes d'una col·lecció que ensenyava oficis. Els títols eren senzills i explícits: "Maria, la infermera"; "Paul, el paleta" o "Ester, la jardinera". Els contes explicaven un dia d'aquests personatges i les seves professions. Ara, es podria afegir un nou conte a la col·lecció: "Joe, el lampista" el qual la seva història inclouria també un nou capítol: el de preguntar a Barack Obama si pujarà els impostos si arriba a ser president dels Estats Units. La cosa aniria així:



Doncs resulta que "Joe, el lampista", que segons "The New York Times" no es diu Joe ni té la homologació per fer de lampista, ha centrat la campanya electoral nord-americana durant les últimes hores. De fet, ha esdevingut popular des que el candidat republicà, John McCain, el va citar a l'últim debat electoral com a exemple per anar en contra el pla d'impostos d'Obama. Resulta que Joe vol muntar la seva pròpia empresa de lampisteria, però, sap que si vota a Obama haurà de pagar més impostos que si opta pel candidat republicà. Entre els dos candidats, durant el debat de dimecres a la matinada, "Joe, el lampista" va ser mencionat fins a 13 vegades, fet que va fer que l'endemà el jardí de la casa de Joe s'omplís de periodistes i es convertís en un símbol de la classe mitjana nordamericana.

Ara que el "The New York Times" ha destapat la vertadera identitat de Joe, alguns consideren que tot plegat ha estat una estratègia electoral de l'equip de campanya de McCain per posar en contra d'Obama bona part del vot indecís de la classe mitjana. Sigui com sigui, el fet demostra una cosa: els missatges polítics arriben a més gent i de forma més contundent si existeix un personatge amb una vida pròpia i unes circumstàncies socials, independentment de si són reals o no. Amb la col·lecció de contes de quan era petita passava el mateix, el que feia interessant la feina d'infermera, paleta o jardinera eren precisament la Maria, el Paul o l'Ester.

La pregunta és quin serà el proper pas dels estrategues de campanya del candidat demòcrata. Si el pla d'impostos d'Obama ha estat qüestionat amb el cas de Joe, ara, la resposta d'Obama ha de venir de mans d'una persona també de carn i ossos que expliqui que sense la recaptació que vol obtenir Obama amb el seu pla no podrà accedir a cap tipus de cobertura sanitària.