dimarts, 18 de setembre del 2007

De nou, el mirall nòrdic



Sovint les polítiques socials dels països nòrdics- Suècia, Finlàndia, Noruega i Dinamarca-han estat admirades (a vegades idealitzades) per politòlegs, sociòlegs i polítics electes del nostre país. Ara, tot i que es parla de la crisi d'aquest model, aquests països continuen sent uns models on emmirallar-nos.

Els polítics catalans, entusiastes dels blogs (el portal Poliblocs registra actualment prop de 700 blocs de membres de les 6 formacions amb representació parlamentària, tenen en aquest aspecte un nou referent nòrdic a qui seguir els passos. Es tracta de Carl Bildt, l'actual ministre d'afers exteriors de Suècia i el què va ser primer ministre d'entre 1991 i 1994, que va ser un dels impulsors de la comunicació política on-line.

Bildt va ser pioner els anys 90 en la utilització del correu electrònic com a eina de comunicació amb els ciutadans. I també va ser un dels primers polítics en actiu d'àmbit mundial a tenir blog, un espai on exposa la seva particularitat visió de la política internacional. I és que el seu blog- escrit per ell mateix- ha aixecat, en ocasions, polseguera ja que ha criticat durament als palestins i ha tingut una posició favorable a l'administració Bush pel què fa al conflicte de l'Iraq.

Independentment de la seves idees, Bild ha aconseguit que el seu blog sigui una font d'informació per a periodistes i els mitjans de comunicació convencionals. Una influència que no ha aconseguit encara cap dels 700 blogs dels membres dels partits polítics catalans amb representació a la cambra catalana. Sovint la catosfera política o blogítica catalana- amb algunes excepcions- no passa de ser un conjunt de pamflets polítics o un compendi d'articles ja publicats a la premsa.