dimarts, 6 de març del 2007
Orígen de la paraula democràcia
Desmentint el què tothom pensa l'origen de la paraula democràcia no prové de "demos" (poble) i "cratos" (poder). L'origen del terme recau en el "Demoi" que eren la llista de persones que tenien dret a vot a Grècia el segle IV a.C.. Qui formava part d'aquesta llista? Els barons no esclaus amb propietats, no sotmesos a l'ostracisme- persones desposseïdes pel què fa als drets civils- i que no eren estrangers. La segona part de la paraula prové de "cratos" que en grec significa domini o predomini. Així doncs, el terme democràcia significa "predomini dels demoi". Tot el demoi, entre 5000 i 6000 persones, es reunien una vegada a la setmana a l'Ekklesia (Assemblea) que se celebrava a l'Àgora. (L'explicació prové d'una magistral classe de l'assignatura "La nova àgora: política i mitjans" que he rebut al Doctorat de Política i Mèdia de la URL).
Sortosament, hem evolucionat cap a un "demoi"- població censada- molt més ampliat que el de l'antiga Grècia. Tot i això, continuen havent-hi persones sotmeses a l'ostracisme- els presos no poden votar- i discriminacions per ser de fora- els immigrants no tenen dret a vot, exceptuant els ciutadans comunitaris a les eleccions municipals. Diferents als grec, però, per segons què no tant ...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Molt interessant! Tens raó, no crec que hàgim evolucionat respecte fa gairebé 2.500 anys quan Efialtes la va instaurar a Atenes!
Publica un comentari a l'entrada